Sublimasyon Baskı Nedir?
Süblimasyon; Bilimsel olarak baktığımız zaman süblimasyon kimyasal bir ifadedir, maddeye ısı uyguladığında katı halden direkt gaz haline geçmesi durumudur.
Süblimasyon baskı; özel transfer baskı kağıdı üzerine süblimasyon mürekkepli Epson yazıcı yardımıyla alınan boyalı görselin; kumaş, sert malzemeler v.b. nesnelere düz pres makinesi ile ısı ve basınç ile aktarılması tekniğidir. Süblimasyon baskısı yapılacak olan nesne yüzeyinin, süblimasyon baskının tutunabilmesi açısından belirli bir polimer yapıda olmalıdır.
SÜBLİMASYON BASKI NASIL YAPILIR ?
Süblimasyon baskısını bir tişört üzerinden açıklamak gerekirse sırayla şu işlemler uygulanır.
1-) Baskısı yapılacak olan görselin isteğe göre tasarımı, grafik çalışması hazırlanır.
2-) Hazırlanan görselin çıktısı, süblimasyon mürekkepli yazıcıdan transfer baskı kağıdına aktarılır.
3-) Görsel çıktısı ısı presi ile t-shirt üzerine yerleştirilir.
4-) Düz pres makinede 190 derece 80 saniye ayarına getirilerek ürüne baskı işlemi gerçekleştirilir.
5-) Transfer kağıdı üzerinde bulunan mürekkep, uygulanan ısı ve sıcaklıkla birlikte sıvı forma geçemeden buharlaşarak gaz haline dönüşür.
6-) Gaz formuna dönüşen mürekkebin tişört üzerindeki ipliklere yapışarak tişörtün boyanmasını sağlar.
SÜBLİMASYON BASKI İÇİN NE GEREKLİDİR ?
1-) Bilgisayar Ve Yazılım: Baskısı yapılacak grafik ya da fotoğraf üzerinde değişiklik yapmak ya da baskısı yapılacak ürünün fiziksel özelliklerine göre baskı tekniğini kişiselleştirmek gerekebilir. Bu çalışmayı yapabilmek için gelişmiş bir bilgisayarda corel, photoshop gibi benzer yazılımları kullanarak görsel üzerinde ayarlamalar yapılmalıdır. Yine çıktı öncesinde görüntünün düz ya da ayna görüntüsüne sahip olması gerekliliği de bu şekilde ayarlanabilir.
2-) Süblimasyon Transfer Yazıcılar: Transfer baskı kağıtlarını kullanarak nesne üzerine baskı yapmak için tasarlamış olduğunuz görsellerin çıktısını almak için kullanacağınız düşük maliyetli mürekkep püskürtmeli süblimasyon mürekkepli Epson Yazıcılar.
3-) Transfer Baskı Kağıdı: Yazıcılardan almış olduğunuz çıktının nesnelere aktarımını sağlayan yüksek kaliteli bir kağıttır. Bu kağıtların baskı yüzeylerinde mürekkebin transferini kolaylaştıran, çok güçlü bir kaplama mevcuttur.
4-) Süblimasyon Mürekkep: Kaliteli ve canlı sonuçları almak için kullanmanız gereken Kore menşeilli sublinova süblimasyon mürekkepleri. Süblimasyon baskı için çıktı alınırken kullanılan süblimasyon mürekkebin kalitesi kullanılan yazıcı ömrünü ve verimliliğini belirlerken hem de baskının sonucu için etkilidir. Süblimasyon baskıda da bu özelliği gösteren mürekkep oluyor. Elbet de normal bir mürekkep bu özelliği göstermez. Bu nedenle süblimasyon bir baskı yapabilmek için süblimasyon mürekkebe ihtiyaç vardır. Bu mürekkebin özelliği ise transfer makinesi ile ısı verildiğinde mürekkep transfer kağıdından ayrılıp baskı yapılacak ürün içerisine geçmesidir.
5-) Transfer Baskı Presi: Süblimasyon baskıda en önemli ürünlerden biri de baskı presleridir. Baskı presleri ısıyı ve basıncı baskı yapılacak olan nesneye eşit bir şekilde dağıtan manuel, yarı otomatik ve tam otomatik olarak 3 farklı çeşitlere ayrılan baskı makineleridir.
6-) Termal Isı Bandı: Alınan baskı çıktısının zemin üzerinde kaymaması için baskısı yapılacak ürüne sabitlemek amacı ile kullanılan ısıya dayanıklı ve malzeme üzerinde iz bırakmayan özel termal ısı bandı.
7-) Teflon: Pres makinelerinde ürünlere baskı yaparken transfer kağıdındaki mürekkebin makineye geçmemesini ve baskı kağıdının kaymamasını önler.
SÜBLİMASYON BASKI HANGİ ÜRÜNLERE YAPILIR ?
Süblimasyon baskı son derece kaliteli ve canlı sonuçlar alabileceğiniz bir baskı tekniğidir. Bir çok kişiye hazırlanıp satılan hediyelik sublimasyon ürünler bu teknik sayesinde yapılmaktadır.
Süblimasyon baskı tekniğini kullanarak hediyelik ürün yelpazesinde bir çok malzemeye baskı yapabileceksiniz.
Örnek olarak ; Kupa bardak, cam, metal, seramik, sublimasyon taş, ahşap, plastik, puzzle çeşitleri, anahtarlık gibi bir çok ürüne süblimasyon baskılar yapabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak kumaşa ve t-shirt üzerine de baskı yapılır. Baskı ürünlerimizi incelemek için tıklayınız.
SÜBLİMASYON BASKI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Süblimasyon baskı yapılırken hangi ürüne ne kadar ısı uygulanacağı iyi bilinmelidir aksi taktirde uygulama yapılan üründe yanmaya benzer renk değişimleri olacaktır. Hangi ürüne hangi pres ile baskı yapılacağı ve uygulamanın nekadar süreceği iyi bilinmelidir. Zaman ve maliyet kaybının önüne geçmek için toplu uygulamalar yapılmadan önce mutlaka deneme baskısı yapılmalıdır. Sert yüzeyler için ısı dayanıklı bant kullanılması önemlidir. Ancak bandı görüntüden uzağa yapıştırmanız gerekmektedir. Görüntüyü nesneden daha büyük olarak çıktı almanız baskıda hata payınızı düşürecektir.
SÜBLİMASYON BASKININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NEDİR ?
Süblimasyon Baskının Avantajları
1-) Süblimasyon baskı yapılmış bir tekstil ürünü yıllarca aynı kalitede kullanabilirsiniz. Yıkama sonucu baskıyı deforme etmek mümkün değildir. Hatta kupa bardak gibi ürünler 3500 yıkamaya kadar dayanıklıdır.
2-) Yazdırdığınız görüntünün boyutu, rengi ve diğer özellikleri ile rahatça oynayabilirsiniz. Dolayısıyla kişiselleştirme ve özelleştirme avantajı sağlar.
3-) Yapılış süresi kısadır, hızlıca yapılıp teslim edilebilir.
4-) Yazıcına bağlı olarak yüksek çözünürlükte kaliteli ürünler elde edebilirsiniz.
5-) Süblimasyon baskı ile üretilen ürünler uzun ömürlüdür. Solma ve soyulma yapmaz.
Sublimasyon Baskının Dezavantajları
1-) Süblimasyon baskının en büyük eksisi sadece polyester ve polyester karışımı tekstil ürünler için uygun olmasıdır.
2-) Tasarımların daha net olması için açık renk zemin kullanılması gerekmektedir.
3-) Zaman zaman baskıda gölgelenme sorunu olabilir.
4-) Renk uyumsuzluğu sorunu ile karşılaşılabilir. Bilgisayar ekranınızdaki görüntü RGB renk skalasında iken yazıcınız CMYK olarak yazdıracaktır. Bu da bazı uygulamarda renk uyumsuzluğu sorunu yaratabilir.